“Részegítő” szemüvegeket adott a megye a főkapitnyságnak

Egy garnitúra speciális, „részegítő” szemüveget adott át a megyei önkormányzat a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságnak. A baleset-megelőzési bizottság már korábban vásárolt ilyen eszközöket, s két városban road shown is bemutatták a hatását. Mind az országos rendőr-főkapitányság, mind a Miniszterelnöki Hivatal vizsgálja, hogy hogyan lehetne beépíteni ezeket a szemüvegeket például a gépjárművezető-oktatásba.

Olyan eszközt fedezett fel a Heves Megyei Baleset-megelőzési Bizottság, amelyet hatékonyan lehet használni megelőzésre – mondta Kovács Miklós, a főkapitányság rendészeti igazgatója. Bemutatták már Egerben és Hatvanban is azokat a szemüvegeket, amelyeket felvéve úgy láthat a gyalogos és az autós, mint az ittasok. Megpróbálják autós iskolákba, oktatási intézményekbe, önkormányzatokhoz is elvinni.
Sós Tamás, a megyei közgyűlés elnöke szerint a legtöbb balesetet a biztonsági öv elhanyagolása, a gyorshajtás és az alkohol okozza. Ezért is vásárolt a megye egy garnitúra részegítő szemüveget a főkapitányságnak. Úgy látja a megyei elnök: sokszor néhány száz ezer forintos eszközzel is lehet segíteni a a balesetvédelmet.
A jövő év első felében egy intézkedéstaktikai eszközt ajándékoz a megye a főkapitányságnak.
Sikerként könyvelik el, hogy az ORFK és a Miniszterelnöki Hivatal is érdeklődött a részegítő szemüvegek iránt.
Heves megyében 9%-kal csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek száma, de minden 8. esetben ittas volt a vezető. Az egri kapitányság területén még rosszabb az arány: a személyi sérüléssel járó balesetet okozók 16-17%-a fogyasztott alkoholt – hangzott el a sajtótájékoztatón.