Ezen a héten befejeződik Egerben a szüret. A korai – és a középérésű fajtáknál nem volt sikeres az idei év, a késői érésűek közelítenek a 20 mustfokhoz. Az egri határban a termés mennyisége általában 450 ezer mázsa, a szakemberek becslése szerint az idei ettől jóval kevesebb, 150 ezer mázsa. Ennek a mennyiségnek a becsült adatok szerint 70%-át külföldi felvásárlók vették meg, Egerben 40-50 ezer mázsa szőlőből készül ebben az évben bor.
Az egri szüret a hagyományok szerint szeptember 15-én kezdődik és 50 napig tart. Az idén korábban kezdték a munkát, mert sem az időjárás, sem a betegségek nem kedveztek a szőlőnek. Az idén kétszer annyi pénzt fordítottak növényvédelemre, mint máskor. A korai és középérésű fajták 15-16 mustfokkal kerültek a pincékbe, a fehér szőlőknél nem sikeres az idei év. A kék szőlők szedése ezen a héten véget ér és ezzel befejeződik Egerben a szüret. Az egri borászok még nem döntötték el, hogy használják – e a 2010 -es évjáratnál az egri megnevezést, vagy tájborként kerülnek piacra a borok, cukorral nem javítják. Úgy gondolják, két év múlva hiányozni fog a piacról az idei évjárat, a pincékben lévő tartalékokkal próbálják majd meg pótolni. A szüret pontos összegzését október végére ígérték.