Bemutatták az Egri Csillagot, a Bikavér fehér párját. A zászlósbortól azt várják, hogy hasonló sikert arat, nevet szerez magának a borpiacon, népszerűsíti a egri fehérborokat.
Az Egri Csillag megalkotásának ötlete Gál Tibor pincészetében született meg, ahol mintegy ötven borász gyűlt össze tavaly februárban. A cél az volt, hogy a vörös fajtákhoz képest kevésbé ismert egri fehérborokra felhívja a figyelmet.
A nevet a hegyközségi tanács pályázatán választották ki több mint 3 ezer javaslat közül.
Első évben tíz borász vállalkozott az újdonság elkészítésére.
A cuvée az előírás szerint legalább négyféle borból áll, és legalább 50 százalékban valamely Kárpát-medencei szőlőfajtán – Olaszrizlingen, Hárslevelűn, Leánykán, Királyleánykán, Zengőn, illetve Zeniten – alapul, a muskotályos, illatos fehér fajták viszont legfeljebb 30 százalékot adhatnak. Egy szőlőfajta minimum 5, maximum 50 százalékban lehet jelen az Egri Csillagban.
A forgalomba hozatal előtt az Egri Borvidék Borbíráló Bizottsága előtt kell megfelelni a szigorú vizsgálatnak.
Az Egri Csillag megszületése a helyi borásztársadalom összefogásának jelképe is, ezért a tervek szerint minden év márciusában megrendezik az Egri Csillag Ünnepet.