Indulhat a belváros-rehabilitáció – aláírták a támogatási szerződést

Aláírták a “Dobó tér – Eger patak – Belvárosi térsor funkcióbővítő rehabilitációja” című kiemelt projektjavaslat támogatási szerződését. Ez azt jelenti, hogy a belváros nagy része megújul, a program 25 elemet tartalmaz. A munkát tavasszal kezdik, két éven belül kell befejezni. Összköltsége 4,1 milliárd forint.

A mai nap – a belváros-rehabilitációs projekt támogatási szerződésének aláírása – fontos Eger és Heves megye életében, a cél eléréséért Habis László és kollégái komoly erőfeszítéseket tettek – mondta dr. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos. Eger a következő két évben megújul, az értékeket, hagyományokat, régi épületeket, a közösségi tereket megőrzi és megújítja – fogalmazott. Kiemelte, hogy Észak-Magyarországon ez a legnagyobb fejlesztés.
Mind Nyitrai Zsolt, mind Habis László hangsúlyozta: a fejlesztés a vendégéjszakák számának növekedésével járhat, ráadásul Egerben és környékén újra fellendül az építőipar. Habis László azt mondta: nem egyszerű felújításról van szó. 25 elemet tartalmaz a projekt. Ilyen nagy volumenű beruházásba még nem vágott bele az egri önkormányzat. Úgy formálják majd át a várost, hogy kiemelik a szépségét, attraktívvá teszik. Az egri belváros mindannyiunké, a fejlesztés pedig mindenkinek új lehetőséget kínál – fogalmazott a polgármester.
A város lakóit folyamatosan tájékoztatják majd, és felkészítik az egyes lépésekre, a készülő belvárosra. Kormány Krisztián, a NORDA ügyvezetője azt mondta: egyedi az egri fejlesztés, hiszen itt műemléki környezetben valósul meg a város-rehabilitáció. Új közterületek, új közösségi funkciók alakulnak ki, azt reméli a fejlesztésnek köszönhetően új munkahelyek jönnek létre.
A támogatási szerződést aláírták, a munka tavasszal kezdődik, két éven belül kell befejezni. A teljes költség 4.1 milliárd forint, a pályázati támogatás ennek 75%-a, több mint 3 milliárd forint.