A Jó Higiéniai Gyakorlat útmutatónak elsősorban az a célja, hogy az élelmiszer előállításban, illetve a vendéglátásban és étkeztetésben dolgozóknak segítse a munkáját, utat mutasson az üzemi és élelmiszer-higiénia megfelelő alkalmazásához. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai országjáró rendezvénysorozatot indítottak, hogy minél szélesebb körben ismertessék meg a vállalkozókkal az új útmutatót.
Minden a konyhában dől el, vagyis hogy az asztalra kerülő élelmiszer biztonságos, vagy nem.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tevékenysége a fogyasztók egészségének védelme és az élelmiszer-biztonság megőrzése. A területi munkatársak évente többször is ellenőrzéseket végeznek – mondta az előadáson a hivatal részéről Nagy Tünde. Tavaly a különböző szakterületeken közel 79 ezer ellenőrzés volt, nagyrészt az élelmiszer forgalmazásban és az étkeztetés-vendéglátás terén. Az ellenőrzések után 2011-ben összesen 569 millió forint bírságot róttak ki. Ebből a vendéglátáshoz kapcsolódó bírság 95,5 millió forintot tett ki. Az ellenőrzött és a forgalomból kivont tételek összsúlya meghaladta az 1300 tonnát. Az útmutató a vendéglátásban és étkeztetésben dolgozóknak olyan konkrét kérdésekben is segítséget nyújt, mint például a létesítés követelményei, az étlaptervezés, beszerzés, tárolás, élelmiszerek szállítása, tárolása, hűtése, kezelése, csomagolása, jelölése, a szükséges, de egyszerű dokumentálás, dolgozók képzése, vagy éppen a kártevők elleni védekezés.