Honismereti Akadémia – a szőlő és a bor lesz a téma

Egerben rendezik a jövő héten a 40. Országos Honismereti Akadémiát. A több mint 50 éves Honismereti Szövetség minden évben más megyében tartja a tanácskozását, szakmai továbbképzését, öt évtized alatt most először Heves megyében. A téma a szőlő, a bor, a hagyomány és a honismeret.

Csaknem kétszáz honismerettel foglalkozó hivatásos és amatőr kutató érkezik jövő héten Egerbe. Itt tartják a 40. Országos Honismereti Akadémiát. Határon túlról is várnak vendégeket. A honismereti Szövetség évente 25-30 tábort szervez, vetélkedőket rendeznek, kiadványokkal,a Honismeret című folyóirattal népszerűsítik a helytörténeti, honismereti kutatásokat, ismertetik a legújabb eredményeket. Ahogy a sajtótájékoztatón fogalmaztak: felkutatják, bemutatják, átörökítik a rejtett kincseket. Legnagyobb rendezvényük, az akadémia a magyar táj, történelem, sors más-más témájával foglalkozik minden évben. Most Egerben a bor és a szőlő a téma.
Szó lesz a bor és a szőlő társadalmi, gazdasági, történeti szerepéről, a bor – művészet, bor – gasztronómia, egyház és bor kapcsolatáról, a használati eszközökről, tárgyakról, a pincékről, borünnepekről. Az előadók között sok az egri szakértő. A nulladik napon jótékonysági bált rendeznek a Honismeret című folyóirat támogatására. A rendezvények nyitottak és ingyenesek, az előadásokat bárki meghallgathatja.