Színtelen és szagtalan, ezért nagyon veszélyes a mustgáz, amely a szüret időszaka után jelenti a legnagyobb veszélyt a borospincékben. Hasznos lehet a rosszullétek megelőzésében a hagyományos gyertyás módszer, de a pince megfelelő szellőztetése jelenti a legbiztosabb védelmet.
Végéhez közeledik a szüreti időszak, a szőlők a pincékbe kerültek. Ilyenkor kezdődik az erjedés, ami szén-dioxidot szabadít fel a levegőben. A köznyelv szerinti mustgáz másfélszer nehezebb a levegőnél, így a kisebb pincékben az alsóbb rétegekben terül el. A szakemberek a körültekintő pincelátogatásra hívják fel a figyelmet!
A különböző szőlőfajták az első egy héten zajos erjedésen mennek keresztül, majd az utóerjedés során is képződhet mustgáz. A kisebb pincészetek általában a tradicionális héjon erjesztést végzik, ebben az esetben fontos a pince alapos szellőztetése és gázérzékelő riasztóberendezések használata.