Országszerte felmérik a konyhák állapotát és menüsorát, a Mintamenza programban. Így szeretnének egészségesebb ételek tenni a gyerekek tányérjába. Az iskolai és óvodai menük elkészítésében, a területi ÁNTSZ-ek és szakemberek segítenek.
Nagyon fontos a gyermekeknek a rendszeres és egészséges táplálkozás, ezért indult el a Mintamenza program az egész országban. A menza reformban a területi ÁNTSZ-ek és megbízott mesterszakácsok vesznek részt. Megvizsgálják a menzák konyháit, és javaslatokat tesznek hogyan tehetik változatossá és egészségesebbé a menüket.
A nyersanyagnorma szerint egy diák ebédje közel 300 forintba kerül. Egyenlőre ennyiből kell a tanulók elé egészséges ételt tenni. Király Gábor a Gyermekétkeztetési Alapítvány elnöke szerint, a minőségi éhezés már nyilvánvaló Magyarországon is. A lakosság majd 40 százaléka él a létminimum alatt.
A szervezők kiemelték, hogy a mintamenza program sikere a szülőkön is múlik.