A pálinkáról tartott előadást a Nemzeti étteremben Balázs Géza, az ELTE tanára. A hungarikumról, a pálinka művelődéstörténetéről a Gasztronómia és irodalom sorozatban beszélt.
A nyelvészet és a néprajz a szerelme, a pálinkával néprajzosként kezdett el egyetemista korában foglalkozni Balázs Géza, nyelvész, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára. Akkor döbbent rá, hogy a pálinkának alig van itthon szakirodalma. A vízzel és a borral sokkal többen foglalkoztak már. A 80-as években még lesajnált ital volt a pálinka, utána alakult ki a kultúrája. A szó maga egyébként szláv eredetű, az első hazai megjelenését Balázs Géza 1572-re teszi. A pálinka ma már hungarikum.Mivel a pálinka művelődéstörténetével foglakozott, így járt fekete főzésen. Magyarországon ugyanis Trianontól 2010-ig tilos volt otthon pálinkát főzni – de azért csinálták az emberek. Régen ez értékmentés volt, hiszen így hasznosították a lehullott gyümölcsöt, értéket teremtettek, a pálinkát. Csereértéke is volt – sokszor használták pénz helyett. Az előadás a Gasztronómia és irodalom sorozat része volt.