A legszebb kakas egy parlagi kendermagos lett, a legfinomabb ételt pedig a zsűri szerint a berettyóújfaluiak készítették kemencében. Nyolcadik alkalommal rendezték meg Makláron a kakasfesztivált.
Hoztak a szépségversenyre hagyományos, kendermagos kakast, fehér és selyemkakast. Régen jellemző volt a baromfitartás Makláron – ma már egyre kevésbé. Amíg egyik helyen az állatok szépségének adóztak a nézők, a sátraknál a kakasból készült ételekkel ismerkedtek.
A 15 főzőcsapat többsége hagyományos kakaspörköltet készített, volt, aki megbolondította egy kis káposztával, köretként pedig túrós csuszát vagy tejfölös nokedlit adtak.
A berettyóújfalui csapat egy mobil kemencét is hozott magával. Cseréptálban, mézes gyümölcságyon sült a kakas.
Ezzel az étellel végül megnyerték az amatőr szakácsok versenyét. A második helyen az egerszólátiak végeztek, a különdíjnak is örülhettek, ők adták el a legtöbb ételt.
A helyi civilszervezetek az önkormányzattal együtt szervezték a fesztivált. A polgármester azt mondja: erős a civil élet a településen.
Ezer-ezerötszáz emberre számítottak, ötszáz kiló kakasból készültek a különlegességek.