Tejcsokis-citromos méz, füstölt fürjtojás, szarvasgombás ételek – volt mit kóstolni az Agria Tájexpón azoknak, akik a helyi termelőkkel, termékekkel akartak ismerkedni.Az expó elsősorban a termelőknek szólt, előadásokat hallhattak többek között a piacra lépésről, arról, hogy miért jó a helyi termék. A szervező Egri Újságíró Egylet a helyi értékeket, a vidék megtartó erejét szerette volna megmutatni.
Miért jó a helyi termék, milyen pályázati lehetőségeik vannak a kistermelőknek, hogyan lehet piacra jutni – ezek voltak az Agria Tájexpo legfontosabb kérdései. A szervező Egri Újságíró Egylet a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat segítségével szervezte meg a kiállítást és vásárt, amely a helyi termelőknek egyben továbbképzés is volt. A helyi termék friss, megőrzi a vitaminokat, ásványi anyagokat. Ha helyben termelt élelmiszereket vásárolunk, a pénz is helyben marad – mondja Szabó Tamás, a Helyi Termék Magazin főszerkesztője. Magyarországon már több városban is kidolgoztak egyfajta védjegyrendszert, hogy a vásárló biztosan tudja: helyi terméket visz haza. A kóstolási lehetőséget kihasználták a látogatók. Csábító volt a tejcsokis-citromos méz, a szarvasgombás termékek, a házi szörpök és a füstölt fürjtojás. A legtöbb termelőt a pályázati lehetőségek érdekelték, például az, hogy hogyan tudnának eszközöket vásárolni támogatással. Mint mindenkit érintő témát külön tárgyaltak a direktértékesítésről, a piacra lépés lehetőségeiről. Este Gőgös Gúnár Partyt tartottak. Volt ludas kása, slam poetry, diszkó, fellépett az Ethnofil.