Vírusfertőzés a reumatológián

Múlt hét csütörtökön ütötte fel a fejét a calicivírus az egri kórház reumatológiai osztályán. A kórokozótól közel húszan betegedtek meg. Az osztályt átmenetileg kiürítették, a mai napon fertőtlenítenek, szerdától már újra fogadják a betegeket.

A Heves Megyei Kormányhivatal Járványügyi Osztályának tájékoztatása szerint a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták a calicivírust az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet reumatológiai osztályán. A kórokozót feltehetően egy otthonából felvett beteg vitte be a kórházba. A hányással, hasmenéssel járó vírustól 19-en betegedtek meg, köztük öt  dolgozó is. Az intézmény vezetése hétfőn döntött arról, hogy az osztályt átmenetileg kiürítik, a fürdőkezeléseket felfüggesztetik, teljes látogatási és betegfelvételi tilalmat rendelnek el.
A fertőtlenítés után várhatóan szerda reggeltől vesznek fel új betegeket az osztályra, és folytatódhatnak a kezelések is. A calicivírus által okozozz fertőzés egyébkét nagyon gyorsan terjed, lappangási ideje átlagosan 12-48 óráig tart. A betegség elsősorban zárt közösségekben jelentkezik és a téli-tavaszi hónapokban gyakrabban fordul elő.