Recept-túrák – Tóth Tamás meteorológus – 2024.02.23.

A Recept-túrák februári adásában egy böjti menüt készítünk, kilátogattunk Szarvaskőre Benkó Dániel kistermelőhöz, aki beengedett minket tehenei közé. Makláron pedig Bartók Zoltántól tudhattuk meg hogyan csöppent bele a szörpkészítés világába. Tartsanak velünk!

Recept:

TEJBERIZS: – 200 g risotto rizs – 1 liter tej – 2 tasak bourbon vanília vagy fél rúd vanília – 30 g méz – 1 db csillagánizs – 2 evőkanál porcukor (végén) – fél citrom héja (reszelve) – 2 evőkanál vaj – 50-100 g vegyes aszalvány (kis darabokra vágva) – ragu: 1 dl szederöntet, 2 evőkanálnyi kék áfonya

SALÁTA ÉS GRILLSAJT: – 5-6 szem retek – 2 db szívsaláta – Rukkola – Madársaláta – Vinaigrette – 3-4 db grillsajt

FRANCIA BAGETT: – 300 g BL55 – 210 g víz – 5 g só – 2 g sütőélesztő 1.,A lisztet és a vizet összekeverjük, majd hagyjuk állni egy órát. 2., Hozzáadjuk az élesztőt és a sót, majd lassú fokozaton 3 percig, majd magasabb fokozaton 7 percig dagasztjuk. 3., Éjszakára hűtőbe tesszük, majd másnap két cipóra osztjuk és 30 percet pihentetjük. 4., Megformázzuk a baguette-ket, majd 1 órán át kelesztjük. 5., 230-240°C-os sütőben sütjük 20 percig.